Aşırı Düşünmek / Overthink Sendromu

Aşırı düşünmekten nasıl kurtulurum? Evet görüyorsunuz ki çağımızın son dönemlerde ki temek problemi kişilerin aşırı düşünme halidir. Kişi aşırı düşünmekten kendini alıkoyamadığı gibi günlük hayatında pek çok şeyi de aksatmaya başlatmaktadır. Hadi beraber bakalım o zaman çağımızın temel hastalığı olarak nitelendirildiği Overthink sendromuna yani aşırı düşünme haline.

Soru cevap olarak ilerleyelim istedim. Adım adım bu sendromun ne olduğunu ve sizi nasıl etkilediğini beraber görelim…

1.Overthink Nedir?

Overthink, bir konuyu aşırı düşünmek ve detaylandırmak anlamına gelir. Bu durum, olumsuz düşüncelerin ve endişelerin aşırı derecede arttığı bir zihinsel süreci ifade eder. Yani aşırı düşünen kişiler özellikle yoğun bir kaygı durumuna girdiyse Overthink sendromuna yakalanmış olabilir demektir.

2.Overthink Ne Demek?

Overthink, bir konuya gereğinden fazla düşünme ve detaylandırma eğilimi anlamına gelir. Bu durum, kişide genellikle karar verme sürecini karmaşıklaştırabilir. Kişi karar vermede zorlandığı gibi huzursuz ve mutsuz olmaya da başlar.

3.Overthink Belirtileri Nelerdir?

Overthink belirtileri arasında sürekli olarak;

  • Endişe,
  • Kararsızlık,
  • Aşırı düşünce döngüleri,
  • Uykusuzluk
  • Odaklanma zorlukları
  • Mutsuzluk
  • Huzursuzluk
  • Yoğun kaygı ile iştahsızlık başlıca belirtilerdir.

4.Overthink Neden Olur?

Overthink, genellikle belirsizlik, yoğun kaygılı olma hali, korkular, düşük özsaygı veya öz benlik gibi psikolojik faktörlerle ilişkilidir. Ayrıca, geçmişteki olumsuz deneyimler de bu eğilimi tetikleyebilir. Yani kişinin geçmişten bugüne taşıdığı travmaları söz konusuysa Overthink sendromu belirtileri rahatlıkla görülebilir.

5.Overthink Olduğumu Nasıl Anlarım?

Sürekli endişeli ve kaygılı düşünme hali, karar vermede güçlük, odaklanma sorunları, uyku problemleri yaşamak ve sürekli bir konu üzerine sıklıkla düşünmek, huzursuz olma süreci sizde Overthinking belirtilerini olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda da çocuklarda da görülebilen bir sendromdur. Çocuğunuzda sıklıkla kaygılı haller, isteksizlik, karar vermede zorluk, derslere ve kişilere odaklanmakta sorun yaşamak gibi problemleri görüyorsanız bir uzman psikolog ile iletişime geçmekten asla çekinmeyin.

6.Overthink İçin Ne Yapabilirim?

Bilişsel farkındalık geliştirme veya bilişsel ve duygusal farkındalık edinme, meditasyon, düşünce günlüğü tutma yani duygularını gün bazlı yazıya dökme, hedef belirleme, psikolog desteği alma ve hobi niteliğinde aktiviteler edinme gibi stratejilerle overthinking’i hayatınızda azaltabilirsiniz.

7.Overthink Nasıl Geçer?

Overthinking’i kontrol altına almak için olumlu düşünce alışkanlıkları geliştirmek yani olumsuz değer yargılarını kırmak, stres yönetimi tekniklerini uygulamak ve belirli bir konuda odaklanmak ve bu odaklanmayı sürdürmeye çalışmak size yardımcı olabilir.

8.Overthink Tedavisi Var mıdır?

Overthinking’e yönelik terapötik yaklaşımlar, psikolojik destek, kısa süreli çözüm odaklı terapi, bilişsel davranış terapisi veya bilişsel terapi ile EMDR (Göz hareketleriyle travmaları duyarsızlaştırma ve iyileştirme) gibi psikoterapiler etkili olabilir.

9.Overthinker Nasıl Geçer?

Overthinking eğilimini azaltmak için farkındalığı artırmak, stres yönetimi tekniklerini uygulamak ve pozitif düşünce alışkanlıkları edinmek önemlidir. Ancak bugün hayatınızda ters giden ve sizi mutsuz ve huzursuz eden noktaları iyileştirmediğiniz müddetçe aşırı düşünme ve olumsuz ruh halleri hayatınızın her evresinde size eşlik etmeye devam eder.

Bu neden ile İzmir psikolog ile psikolojik destek almaya başlamanız bilişsel ve duygusal farkındalığınıza dair kendiniz için atacağınız ilk adım olacaktır.

10.Overthink İçin Psikolojik Destek Almalı Mıyım?

Evet kesinlikle bir psikolog desteği almanız gerekmektedir. Sonuçta baş edemediğiniz bir duygu durumu içerisindeniz ve bu durumu anlamlandırmakta zorlanıyorsunuz demektir. Ayrıca Overthink sendromu yaşam kalitenizi olumsuz etkileyecek düzeye eriştiyse, bir psikolog veya İzmir terapist ile desteğe başlamanız size fayda sağlayacaktır.

11.Overthink İçin Psikolog Ne Yapabilir?

Psikologlar, bireyin düşünce kalıplarını anlamalarına yardımcı olurlar ve geçmiş deneyimleriyle birlikte hatta travmaları da dahil kendilerinde geliştirdikleri olumsuz inançları, sağlıksız düşünce kalıplarını kişinin kırmasına yardımcı olur. Kısacası duygusal ve bilişsel farkındalık kişilerde oluşturur ve onların yaşam kalitelerinin artmasını sağlar. Overthinking’e yönelik bilişsel davranış terapisi veya benzeri terapötik yaklaşımlar kullanılan teknikler arasındadır.

İzmir psikolog, İzmir psikolojik danışma, İzmir terapist ve İzmir pedagog desteği ile kendinizde veya çocuğunuzda bu sendromun etkilerini görmeye başladıysanız bu alanda uzman psikolog ekibiyle yıllardır hizmet veren İzmir Bilinç Psikolojik Danışmanlık Ve Eğitim Merkezi ile iletişim kurmaktan çekinmeyin. Bilinç Psikoloji ailesi sizlere bu alanda en doğru psikolojik desteği vermek için uzman psikolog ekibi ile yanı başınızdadır. Hemen randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.

 

Sevgiler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir