İzmir Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Psikolog Danışmanlık Merkezi olarak İzmir’de ikamet eden ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu için Psikolog ihtiyacı olanlara yıllardır üst seviye başarılı hizmetler vermekteyiz.  Psikolog Aliye Kut, sizler için İzmir’de üst düzey dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu Psikoloji Danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

İzmir Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

İzmir’de dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu  hizmeti arıyorsanız, Psikolog Aliye Kut bu konuda sizlere en iyi şekilde terapiler yapacaktır. Şimdiye kadar aldığı sayısız sertifika ve yıllardır edindiği tecrübelerle pek çok dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu terapisi isteyen danışanlara başarılı bir şekilde danışmanlık yapmış ve bu danışanları mutlu etmiştir. İzmir Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu için Psikolog arıyorsanız, hemen bizimle iletişime geçin.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hakkında Bilgiler
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocukluk çağında belirtileri görülen, odaklanamama, dikkati sürdürememe, aşırı hareketlilik (hiperaktivite), dürtüleri kontrol edememe, aniden başka şeylere yönelme ve unutkanlık olarak görülen nörolojik bir bozukluktur.

Çocukluk döneminde 4 ila 5 yaşlarında belirtilerin görülmeye başlandığı bu rahatsızlık günümüzde erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülmektedir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) erken teşhis ve tedavi ile çocuğun sosyal ve akademik hayatında yaşadığı ya da yaşayacağı problemlerin önüne geçmek mümkündür.

DEHB şüphesinde

Ailenin;

-Çocuğum acaba dehb mi?

Yerinde duramıyor,
Sürekli hareket halinde,
Dikkatini sürdüremiyor,
Odaklanamıyor,
Başladığı işi yarım bırakıyor,
Dürtülerini kontrol edemiyor.

Sorumlu öğretmenin;

-Çocuğunuz dehb olabilir.

Sınıfta sıklıkla yerinden kalkıyor,
Sürekli arkadaşlarıyla konuşuyor,
Odaklanamıyor,
Derste dalıyor,
Başka şeylerle ilgileniyor,
Öğrenmede sorun yaşıyor vb.

şeklinde düşünceleri etiketlemeye dayalı ifadeler ve arayışlardır. Şüphe duyulan durum bir rahatsızlıktır ve bu durumun kesinliği yapılacak dikkat ölçekleri ve CAS zeka testinin sonucuna göre mümkün olacaktır.

Psikolojik testler ve ölçeklerle değerlendirme yapılmadan, yalnızca anlatımlarla ve terapi görüşmeleri ile bu denli önemli bir sorunun teşhis edilmesi ya da teşhis konulması son derece yanlış ve tehlikelidir. Bunun birinci sebebi, ailenin gözlemiyle öğretmenin görüşleri tek yönlü olabilir ve çocukla ilgili bilimsel bir sonuç için yetersiz kalabilir. İkinci sebep ise dikkat eksikliği şüphesi taşıyan çocuğun dikkatte ki hangi alanların yaş ortalamasında, yaş ortalamasının altında veya üstünde olduğudur. Dikkat kendi içinde üç temel alana ayrılmaktadır ve çocuğun seçici dikkati mi? Algısal dikkati mi? yoksa İfadesel dikkati mi? hangisinin ne düzeyde olduğu bir uzman tarafından tespit edilmeden verilen kararlar aileyi ve okulu çözüme yaklaştırmayacaktır.

Diyelim ki aile çocuğumda dikkat eksikliği var diyerek bir uzmana götürdü ve ailenin anlattığı belirtiler;okula giderken çantasını kendi hazırlamıyor, sürekli unutuyor, neyi nereye koyduğunu unutuyor, ödeve bensiz oturmuyor ,ödev yaparken sıklıkla yerinden kalkıyor, çok sorumsuz, ödevlerini yapmıyor, erteleme davranışları çok fazla vb. şeklindedir.

Bu belirtiler DEHB’ den kaynaklı mı yoksa aile tutumlarının bir sonucu mu?

Çocuğunuz hala yatağını kendi düzeltmiyorsa, oyuncaklarını kendi toplamıyorsa, çantasını siz hazırlıyorsanız, ödevlerini siz hatırlatıyorsanız, onun yerine siz düşünüp çözüm buluyorsanız vb. pek çok şeyde siz varsanız çocuk öğrendiklerini yaşamda biçimlendiriyordur. Dolayısıyla davranışlarımızın sonucunda çocuklarımızın becerilerini etkiliyoruzdur. Böyle davranan bir aile çocuğunun planlama becerisini, hafızasını, sorumluluk bilincini, duruma göre kişileri kullanmasını farkında olmadan çocuğa öğretiyordur.

Diğer yandan tüm bunları yapmasına rağmen DEHB belirtileri gösteren çocuğu, ailesi mutlaka bir uzmana götürerek değerlendirmeye alınmasını sağlamalıdır.

Ne yazık ki DEHB çoğu zaman tek başına gözlenmez ve beraberinde çocukta kaygı bozukluğu, heyecan, takıntı, depresyon ya da öğrenme bozukluğu gibi diğer psikolojik bozukluklar ile baş gösterir. Dolayısı ile Dikkat Eksikliği hiperaktivite tespiti süresince çocuğunuzla bire bir iletişime geçilir ve performansı yakından incelenir. DEHB tanısı üzerine yoğunlaşılmasının yanı sıra çocuğunuzda bu bozukluk ile birlikte oluşabilecek diğer gelişimsel ya da psikolojik bozukluklar da araştırılır.

Örneğin; DEHB olan çocuğunuz, bu rahatsızlık sebebi ile sınavlarda başarısız oluyor olabilir. Sınavlarda başarısız olması sebebi ile de sınavlara ve benzeri ölçümlere karşı bir duygu geliştirmiş olabilir. Her sınav öncesinde başarısız olacağı düşüncesi ile kendisini kaygılandırıyor, korkutuyor ve endişelerini büyütüyor olabilir. Dolayısı ile DEHB teşhisinin yanı sıra bir performans kaygısı da sorunlara eklenmiştir ve bu problemin de ciddiyetini tespit ederek tedavi sürecinde çözümlemeyi hedeflemek gerekmektedir.

Çocuğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu şüphesi duyan ailelere, İzmir psikolojik danışmanlık olarak tüm psikolojik ve gelişimsel tanılarda bilimsel güvenilirliği ve geçerliliği olan psikolojik testler uygulanmalıdır. Dolayısı ile tedavi öncesinde sizi ve çocuğunuzu problemin kaynağına götürmeyi hedefleyecek uzman eşliğinde yol haritası belirlenip tedavinize çocuğa özgü müdahale programları ile devam edebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşadığı güçlük doğru adımlarla minimal seviyeye getirilir.