Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

dikkat-eksikliği-1

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ MADDE

1)  Dikkat eksikliği hiperaktivite beynin nörogelişimsel bir bozukluğudur. Sonradan oluşmaz.

2)  Dikkat eksikliği tanısını ne öğretmen, ne psikolog ne de başka bir uzman koyabilir. Tanılama yetkisi psikiyatriste aittir. Psikolog sadece belirtileri taşıdığından bahsedebilir ama dikkat eksikliği hiperaktivite tanısını asla koymaz, koymamalıdır.

3)  Doktor kontrolünde verilen ilaçlar isteğe bağlı olarak kullanılmamalıdır. Tanıyı alan çocuk doktor kontrolünde ilaçla devam etmelidir. Eğer aile ilaç kullanmak istemiyorsa veya ilacı bırakmak istiyorsa yine doktor kontrolünde bunu gerçekleştirmek en sağlıklı olandır.

4)  Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sadece ilaçla etkileri azalan bir bozukluk değildir. Nörolojik bir problem olduğu kabul edilerek ilaca devamlılık son derece önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki bu işin olmazsa olmazlarından biride doğru eğitimdir.

5) Çocuğun dikkat eksikliği hiperaktivite müdahale programlarına dahil edilmesi bir gerekliliktir. Eğitim bu sürecin en önemli parçalarından biridir. Bu sürece dahil edilmeyen çocuğun eksik kalan yönleri ve bilişsel becerileri sadece ilaçla onarılamaz.

6)  Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı alan çocuğun davranış problemlerinin olması gayet normaldir. Önemli olan anne ve babanın bu süreci çocuğu yargılamadan ve benlik algısını düşürmeden kontrollü bir şekilde çocukla iletişim kurmasıdır. Aksi halde çocuk daha öfkeli, hırçın, unutkan ve reddedici davranışları artan sorunlu bir bireye dönüşür.

7)  Dikkat eksikliği tanısı alan çocukların çoğu ödev yapmaktan kaçınan veya ödev yaparken annesi ve babasını da bu sürece dahil eder bir durumdadır. Sonuç ne olursa olsun anne ve babanın çocukla beraber ödev yapması, ödeve oturması son derece yanlış bir yaklaşımdır. Zaten görev tanımında sorun yaşayan bir bireyken anne ve babanın bu yaklaşımı da bu sorunu daha da pekiştirir durumda olacaktır.

8)  Dikkat eksikliği yaşayan çoğu çocukta öğrenme güçlüğü belirtileri de görülür. Bu noktada öğrenme güçlüğünün hangi kısımlarda olduğunu belirlemek ve eksik kalan kısımlara yönelik çocuğa destek aldırmak çocuk için etkili olacaktır. Ancak dikkat düzeyi henüz toparlanamamış bir çocuk ile öğrenmeye ilişkin çalışma başlatmak başta sağlıklı olmayabilir. Bu nedenle dikkat programı ile eşzamanlı öğrenmeye ilişkin müdahale programı uzmanın önerisiyle gerçekleştirilebilir.

9)  Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı alan hiçbir çocuğa sıklıkla “Dikkat eksikliğin olduğu için öğrenemiyorsun, yapamıyorsun, sende sorun var” şeklinde konuşma biçimleri yapılmamalıdır. Bu cümleyi duyan her çocuk verilen görevden kaçınır, yapamayacağına olan inancı artar ve davranış problemi sıklaşır. Çocuk dikkat problemi olduğunu bilsin ancak bunun geçici ve onarılan bir durum olduğunu da bilsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir